Avatar

Wiljan Pluim: ”Bij topwedstrijden in Indonesië zit het stadion zo vol met 35.000 mensen”

3 oktober 2016
No Reacties
2.111 Views

TOP-sportmanagement sprak Wiljan Pluim over zijn avontuur in Azië en zijn nieuwe club PSM Makassar uit Indonesië. Pluim ging na zijn vertrek bij Willem II voor het onbekende in Azië en daar had Pluim meer dan genoeg over te vertellen. 

Vietnam

Vorig jaar december maakte Pluim de overstap naar Binh Duong FC in Vietnam, alleen liep dat avontuur net even iets anders dan dat Pluim zelf had gedacht. ”Tuurlijk had ik zelf niet verwacht dat ik na enkele maanden alweer weg zou zijn, al was ik door Robert wel goed voorgelicht over de risico’s en grote verschillend t.o.v. Europa . Uiteindelijk  moest ik door (veel) omstandigheden wel vertrekken. Ik denk dat toen ik in het ziekenhuis kwam door een darminfectie en daardoor niet direct weer fit was voor de competitie dit voor de club blijkbaar een mooi excuus was om van mij af te komen. Ook veel andere afspraken kwam de club niet na, helaas gebruikelijk in Vietnam. Zo is het in Vietnam normaal dat je als speler op de club woont/slaapt. Daar heb je dan een soort van eigen kamer, alleen ik duidelijke afspraken gemaakt dat ik samen met mijn vriendin ook buiten de club woonde. Ondanks dat die afspraak helder was vonden ze het toch lastig te accepteren en gingen ze daarover klagen. Dat was één van de redenen dat het misliep in Vietnam. Heel erg jammer, want ik woonde midden in de fantastische stad Ho Chi Minh (Saigon) en het leven en de cultuur bevielen mij prima. Achteraf toch een erg mooie ervaring maar als je midden in die chaos en hectiek zit dan is het wel ff anders. en erg zwaar”, vertelt Pluim.

 

psm_makassar_uji_coba__uji_coba_1

 

Indonesië

Na het vertrek in Vietnam was voor Pluim het avontuur zeker niet over. ”Ik wilde na mijn vertrek absoluut in Azië blijven. We hebben gekeken naar clubs in Thailand, Maleisië en natuurlijk Indonesië. Ik ben in Vietnam gebleven en gaan trainen bij Da Nang (subtopper in Vietnamese competitie) om zo mijn conditie op peil te houden en ook om in het warme klimaat te kunnen blijven voetballen, want als ik weer naar Nederland zou gaan en vervolgens weer terug zou moeten naar het klimaat in Azië is dat een hele grote omschakeling. Dat ik bij Da Nang ook een contract kon tekenen was een mooie waardering maar ik wilde toch naar een iets rustiger en georganiseerde land en voetbalcompetitie”, zegt Pluim.

Nu speelt Pluim bij PSM Makassar en heeft daar een contract voor een half jaar getekend. Maar met de intentie om in januari als de weer competitie officieel begint langer met elkaar door te gaan. ”Ja, het is een leuke club PSM. Ik heb het naar mijn zin en de mensen zijn erg vriendelijk. Dat is toch wel een cultuur verschil met Vietnam. Hier zijn de mensen opener en aardiger naar buitenlanders toe. Ook is het het lekker dat er een Nederlandse trainer en speler actief is bij PSM. Dat maakt het allemaal nog wat makkelijker”, vertelt Pluim

 

Man of the Match

De beleving van de sport voetbal is in Azië groeiende. Dat merk je aan de enorme verkopen van spelers uit Europa naar Azië toe. Wij vroegen aan Pluim wat hij daarvan merkt. ”Hier in Indonesië zitten de stadions vaak gewoon vol. Afgelopen wedstrijd zaten er tussen de 15- en 20.000 man publiek in het stadion. Maar bij de echte topwedstrijden in Indonesië komen er zelfs  gemiddeld 35.000 man publiek op een wedstrijd af.  In Vietnam kan je je dit niet voorstellen. We wonnen de afgelopen wedstrijd met 3-2 en ik werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd. In volle stadions spelen blijft natuurlijk het mooiste”, vertelt een enthousiaste Pluim over zijn avontuur in Indonesië.

pluim-psm-mom

Toekomst

Na al die jaren gespeeld te hebben in Nederland in voornamelijk de Eredivisie is het voor Pluim makkelijk waar hij de komende jaren verblijft. ”Ik zie mijzelf de komende jaren in Azië blijven voetballen. Bij PSM heb ik de intentie om hier langer dan een half jaar te gaan voetballen. Ik ben nog lang niet klaar hier. Maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt in de voetballerij. Zeker niet in Azië, want hier heerst er een sfeer dat ze je zo vervangen voor een ander. Je hebt hier de regel dat er maar vier buitenlanders in het elftal mogen spelen. Dat betekent dat je altijd moet presteren. Bij niet presteren staan er genoeg klaar om jou te vervangen. Aan mij om te laten zien dat ik hier nog jaren kan blijven spelen”, vertelt een gretige Pluim.

Robert Postma

Na het vertrek bij Willem II was het voor Pluim duidelijk hij het avontuur wilde aangaan. En daar heb je echt een zaakwaarnemer en dus zijn netwerk voor nodig. Mede door de vele contacten en dat grote netwerk van Robert Postma (TOP-sportmanagement) is dit tot stand gekomen. ”Mijn relatie met Robert was al goed en door alles wat ik nu weer meemaak in Azië is dat alleen maar nog meer gegroeid. Ik zie hem eigenlijk meer als een vriend dan een zaakwaarnemer, ik vertrouw hem blind en we zijn altijd eerlijk naar elkaar toe. Wat ik bijvoorbeeld zo fijn vind is dat Robert zo ontzettend betrokken is bij alles. Vaak bel ik hem, maar eigenlijk word ik meer gebeld door Robert zelf met de vraag hoe het met mij gaat. Wat ook erg fijn is dat hij als jurist mij super bijstaat en problemen, zoals mijn zaak tegen mijn voormalige club Binh Duong, vaak van te voren ziet aankomen en zorgt dat alles waterdicht en op de rit is. Daardoor heb ik veel minder onzekerheden en voel me gedekt en dus goed. Verder geeft Robert vaak adviezen en/of regelt zaken zodat het allemaal net weer wat beter en sneller kan gaan, hij houdt me scherp en is kritisch. Dat is soms ook wel goed voor mij, grapt Pluim. Maar zonder gekheid, de behulpzaamheid en interesse die Robert toont is gewoon TOP. Ik ben dan ook zeer blij met Robert ‘, aldus een zeer tevreden Pluim.

Wiljan Pluim

Pluim in Azië

“Nee, als je mij jaren geleden had gevraagd of Wiljan ooit dit avontuur zou aangaan had ik zeker nee gezegd. Maar dat is ook het mooie aan dit werk, het werken met mensen. Wiljan heeft zich als mens ontwikkeld en zichzelf als doel gesteld dat hij dit avontuur wil aangaan en daarin wil slagen. Het was ook voor mij best wel hard zoeken om met de juiste opties te komen, maar uiteindelijk is hij in Vietnam beland. Al had Sonderjyske (Denemarken) ook een erg mooie club geweest. Wiljan voelde meer bij Azie en bij Binh Duong, ondanks dat hij heel goed wist welke risico’s daarbij hoorden en de grote verschillen t.a.v. Nederland. Dit leidde weer tot andere opties zoals Da Nang (Vietnam), Sukhothai en Chonburi (Thailand) maar uiteindelijk is het PSM in Makassar (Indonesië) geworden mede doordat de Nederlandse trainer Robert Albers daar al zit.

Het is top en vooral ook erg leuk dat Wiljan nu zijn draai heeft gevonden en lekker speelt bij PSM! Waar dat toe leidt is moeilijk te zeggen in Azië, aangezien lange termijn planning soms nog moeilijk lijkt. Vooralsnog is de bedoeling dat Wiljan komend seizoen bij PSM blijft en daar voor de prijzen gaat spelen. Maar het kan ook zomaar zijn dat hij in januari in Korea speelt”, knipoogt Robert Postma.